Mar 28, 2011

CARA/TIPS PERGI TEMUDUGA LEPASAN SPM

adik adik lepasan SPM sekarang jangan  ketar kaki,pucat muka sebab dapat interview/temuduga bagi menyambung pelajaran tapi tak tahu macam mana menyediakan diri atau membuat persiapan bagi menghadiri temuduga.meh akak cerita sikit sebanyak pengalaman akak untuk temuduga pertama dan bagaimana nak siapkan diri pada hari itu.


korang tahu SPA?

akak dapat tawaran SPA pertama kali selepas mendapat keputusan spm.korang kena isi dulu taw borang secara online kat SINI.Temuduga pertama akak tak lepas,maka akak masuk matrik changlun,kedah.jujur la akak berlagak bila dapat masuk matrik,dah tak pandang kos separa perubatan .gila keji kau kan tapi akhirnya akak ke SINI jua selepas isi borang balik dan dapat temuduga kali ke 2.masa tu selepas matrik,tengah isi borang masuk universiti dan alhamdulilah akak dapat UTM buat degree tapi alhamdulilah akak tak pergi..ngeh ngeh..panjang pula kan kau bercerita.

tips ni akak guna masa temuduga kali ke 2 sebab kali pertama gagal.



TIPS MENGHADIRI TEMUDUGA LEPASAN SPM

1.susun sijil dengan betul dalam file dengan kemas.Ingat sijil SPM paling penting!!!hari temuduga ramai je tak bawa sijil asli.kena marah free free..


2.pakai baju formal.perempuan pakai baju kurung yang sopan.tudung kemas sampai bawah dada.masa ni buang la stylo mylo tuh.korang tunjuk korang la paling innocent okay!!!kalau free hair,ikat la rambut tu kasi kemas.


3.kalau ada kawan,tinggalkan bag korang kat kawan tu.tak payah gatal gatal bawa handbag carlo rino bagai.bukan interview nak dapat kerja ni.hehe.akak pernah buat  bawa handbag pinjam macam tu.gagal weh.


4.mekup u nipis nipis jer.tak perlu la malam sebelum kejadian kau pergi trim  kening ke apa.setakat pakai bedak dan lipice/nude lipstik colour dah cukup.bagi muka tak pucat.berkeyakinan sikit.


5.masa penting.lagi bagus korang dapat no 1 atau 2 untuk temuduga.maksudnya korang antara yang awal ditemuduga.


6.kasut bertutup dan bagi perempuan tak perlu la kasut high heels tinggi gila gila macam nak pergi dinner.kuncinya korang kena nampak innocent taw!


7.bila penemuduga tanya baru korang jawab okeh.


8.mula mula masuk kena bagi salam.jangan belakangkan punggung kat dorang.bagi sijil.dia suruh duduk baru duduk.


9.korang tunjukkan minat korang tuh.isu semasa kena study dan study apa kos yang korang minta tuh.


10.banyakkan doa.solat hajat malam sebelum interview.kalau dapat tu adalah rezeki,kalau tak dapat maknanya ada lagi yang lagi baik menanti korang.



KENAPA GAGAL DALAM TEMUDUGA PERTAMA?



1.Pakai kasut muncung mengalahkan mulut buaya.tingginya macam nak catwalk depan penemuduga.

2.pakai bag pinjam carlo rino.dah macam janda anak 2 plak aku ni.

3.bercakap dengan penemuduga macam kawan.siap gelak mengalahkan dorang.

4.datang lambat

5.tunggu lambat sangat,bila masuk mula lah rasa nak tidur.oh alasan!!!


Adik adik boleh search lagi tips lain.ni pengalaman akak DO and DONT'S before/during interview.ngeh ngeh..

SELAMAT MENCUBA!!!!


Ps:pakej untuk pelajar perempuan,jika penemuga tu lelaki,buat ayu lebih tahu.kasi bergenang airmata gitu.mata berkaca kaca,mahu depa tak teragak nak kasi lulus kan?tak gitewwww??ngeh ngeh..

16 comments:

Ujang9897 said...

jwp kena sempoi..=)

bagus tips ni

yuyu lar said...

hahaa...ujang da nak kawen,so kena cari tips menghadapi tok kadi dan bakal bapak mentua..heheehe

efa said...

terbaik punya tip hehe efa suka gugup time interview wuwu takut T__T

yuyu lar said...

gugup tu mesti ada kan..tp try la control..ahhaha...

darkbatman said...

u, nk bg pandangan sket.. tulisan 2 cube u justified kan.. bg nampak kemas sedap mata memandang..

yuyu lar said...

hehehe..okeh2...thanks aie..=)

pendekar laut said...

apa pulak tips y boelh dibagi kepada penemududga??hehe

alia zarfullah said...

hye yuyu. Thanks for all ur information. nice blog, interesting artikel :) enjoyed.

yuyu lar said...

pendekar:owh yg tuh kena jd penemuduga dulu baru bleh buat tips..hehe

yuyu lar said...

alia:thanks..=)

Khairil Shahmi Shaidun said...

ada soalan bocor tak? :)

yuyu lar said...

hahahha..takde..

hiro said...

huhu..terbaik la kak..saya ada temuga juga nanti..

shayang akak!

keh2

yuyu lar said...

hiro:owh yeke dik??gudluck dik..ngeh ngeh ngeh..haha

Fazy said...

kak..lau sijil spm xsiap lagi mcm ne?? Bwk slip spm leh x???

Anonymous said...

syukur jumpa blog ni.. thanks :D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...